Tuesday, September 14, 2010

Beograd u Beogradu

Karađorđev Park

Mala oaza Vračara, koja se proteže i preko Savskog Venca. Pruža se preko južne padine vračarskog brda, i završava kod autokoomande.
Pre parka, na ovom mestu su bili kampovi srpske vojske koja je učestvovala uPrvom Srpskom Ustanku 1806. godine. Posle oslobođenja Beograda, ubijeni vojnici su sahranjeni na ovom mestu koje je služilo kao groblje 1848. kada je spomenik oslobodiocima Beograda takođe podignut. Od 50 originalnih naddgrobnih ploča postoje još 12 njih.
Ovaj park je isprva bio van područja grada, a nazvan je po Karađorđu, vođi Prvog Srpskog Ustanka. Svoje današnje granice je dobio proširenjem 1903. - 1904
Karađorđev park je dom najstarijem javnom spomeniku u Beogradu, a to je Spomenik Oslobodiocima Beograda koji je podignut 1848. godine.
Ako želite da se prošetate po senovitom parku na Vračarskom Platou, možete naćismeštaj u Beogradu u samom centru grada.Avala

Avala, planina koja bdi nad Beogradom. Dobila je ime od Turaka , od arapske reči "havale" što znači sklonište.

Nekada se ovde nalazio srednjevekovni grad Žrnov, a njegovi ostatci su porušeni da bi se izgradio spomenik neznanom junaku 1934.

Imala je i status nacionalnoj parka, koji je ukinut 1946. godine.

Avalski toranj je krasio vrh ove male planine sve do 1999. godine kada je porušen NATO agresiji. Od tada, toranj je ponovo izgrađen, identičan onom porušenom.


СРЕДА, 18. АВГУСТ 2010.


Savamala

Savamala, urbano jezgro starog grada i prvo naselje van Kalemegdanskih zidina. Početkom 19. veka knez Miloš je inicirao izgradbu Savamale na močvarnom tlu koje se zvalo Ciganska bara.

Za egzotično orijentalni prizvuk imena koje znači Savski kvart su odgovorni Turci.

Kad god reka Sava nadođe, Savamala se poplavi. To je zbog blizine reke i nedovoljne zaštićenosti.

Ako vam treba izdavanje apartmana Beograd, pogledajte ponudu sajta BG Apartmani.

dok se odmarate od razlgedanja Beograda

ПЕТАК, 06. АВГУСТ 2010.


Ulična umetnost u Beogradu

Mnogi od svima nam poznatih i dragih stencila po Beogradu, tih dragulja pop kulture, su delo mlade umetnice koja se potpisuje zagonetnim "TKV". Stencili sa likom Edgara Alana Poa, nosferatua i kojekakvih još živuljki krase sivilo zidova.

Ponekad nestaju, ali ne zadugo. Ova zagonetna devojka ostavlja traga prvenstveno ucentru grada, od Nušićeve ulice do trga Nikole Pašića.

Nađite smeštaj u Beogradu negde blizu centra, naoružajte se foto aparatom, i krenite u lov na ove neobične sličice. Razvedriće vam i najtmurniji dan!


УТОРАК, 03. АВГУСТ 2010.


Beograđanka

Zvanični naziv ovog beogradskog nebodera je veoma ozbiljan: Palata Beograd. Zvuči otmeno i važno. Beograđani, prkosni po prirodi, i veoma nezvanični po ubeđenju, rešili su da to nije prigodno ime za ovu visoku zgradu. Možda baš zbog duguljastog stasa po kome su poznate pripadnice lepšeg pola ovog grada, izdžiklljala zgrada dobi nadimak Beograđanka. Kao takvu je znamo i danas.

Sa svojih 101 metara, može se lako spaziti i prema njoj se može orijentisati, izgubi li se neko u vreloj asfaltnoj džungli Beograda. Ako imate smeštaj u Beogradu, lako ćete ga naći prateći ovu visoku damu.

Gradila se od 1969 do 1974, a biće simbol Beograda još dugo, dugo vremena.


ПОНЕДЕЉАК, 02. АВГУСТ 2010.


Kosancicev Venac

Šćućurena u samom centru, ova kaldrmisana četvrt nudi pogled u prošlost. Najstariji deo Beograda van Kalemegdanskih zidina danas drema tihim i mirnim snom. Po njemu, načičkani su simboli i simbolčići grada: Kafana Znak ?, Konak Knjeginje Ljubice, ruševine stare Narodne Biblioteke nastradale od nemačkih bombi 1941.

Ovde su tragove ostavljali svi: Rimljani, Turci, Austrougari, pa se aroma pomešanih naroda oseća i u vazduhu.

Ako nađete smeštaj u Beogradu nedaleko od centra, ne možete promašiti ovaj dragulj.
slike:
http://fotografijesrbije.blogspot.com/
http://my.opera.com/gdare/blog/2008/05/25/kosancicev-venac

СРЕДА, 28. ЈУЛ 2010.


Novi Beograd

Čovek je romantična zverka. Voli da se seća onog što je nekad bilo, da kopa po uspomenama, traži tragove, davno izgubljene u snegu vremena. Volimo da kopamo po tavanima, podrumima, šupama.

I kada trag prošlosti, čovek oseti neku toplinu, tamo, oko srca ili malo niže, ustomaku.

Isto tako, čovek voli i da upoređuje, da se žali, buni i ljuti, tvrdeći da ovo sad više nije kao ono nekad. Valjda smo zbog toga tako sentimentalni na šarm Starog grada, na metuzalemske fasade, - oronule, a neke odevene u novo ruho - na kaldrmu, na spomenike ovome ili onome.

Osvrćući se ka prošlosti, po nekad zaboravljamo sadašnjost, ili budućnost. A budućnost se uveliko krčka u jednom ne tako romantičnom delu grada - Novom Beogradu.

Nekad davno, u jednom vremenu kog se ne valja mnogo ni prisećati, a ni zaboraviti ga, u vremenu kog bolje da nije bilo, Novi Beograd je bio plodno tlo za kiosk-pečurke svih nijansi sive ekonomije. Šta će se, muka naterala.

Tako se on širio, kokao kao šerpa sa vrelim kukuruzom, vrio i pucao po šavovima.

A onda je to neko vreme konačno prošlo, i Novi Beograd procveta!

Beograd je postaje grad svetla. Noć je okupana bojama, a neke od najšarenijih tabli pripadaju baš kazinima - tim gradskim riznicama.

Beton i staklo se prepliću i sijaju na letnjem suncu, dok se zgrade-svemirski brodovi izležavaju na glatkom asfaltu. Ušće i Delta City su tu da zabave western-oriented publiku koja bi htela da potroši.

Za one, romantične duše, koje ipak ne mogu bez patine, tu u blizini je Zemun sa Gardošem i tihim uličicama koje nose mađarski šmek.
No comments:

Post a Comment